Radu Graţian Gheţea, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor afirmă că această nouă fază a crizei mondiale ne găseşte într-o situaţie mult mai favroabilă decât în 2008.
"În mod normal n-ar trebui să se răsfrângă asupra noastră cu un impact semnificativ dacă nu cumva agenţiile de rating vor face iarăşi judecăţi din birou. Sistemul bancar românesc nu are o expunere pe titluri americane aşa cum au alte bănci europene. Într-adevăr există în portofoliul Băncii Naţionale o serie de titluri ale Trezoreriei Americane, dar BNR nu le comercializează ci sunt ţinute cu scop de investiţii pe o perioadă mai lungă de 3 ani.
Graţian Gheţea afirmă ca nu are mare încredere în agenţiile de rating. "Vedeţi că Italia contestă foarte puternic ce fac agenţiile de rating. În general ştiu că are o importanţă foarte mare, dar nu poţi avea sută la sută încredere în ceea ce afirmă aceştia, pentru că uneori cifrele sau datele din statistici nu corespund cu realitatea.
Gheţea dă ca exemplu retorgradarea României în 1997, câmd a venit criza asiatică, cu toate că economia românească nu avea expunere pe această zonă iar în 1998 a urma criza rusească, cu care România în acel moment avea legături comerciale mult mai slabe decât înainte de 1989, şi totui agenţiile de rating au scăzut nota României.
Ce impact poate avea această criză asupra sistemul bancar din România?
"Nu vedem un efect asupra sistemului bancar, în momentul de faţă băncile românesşti nu au expunere pe titlurile americane pentru trading".
Gheţea afirmă că România trebuie să se preocupe mai mult să nu se strice recolta
"Recolta din agricultură o să fie foarte bună anul acesta dacă vremea ne va ajuta. Dacă avem recoltă bună, avem şi exporturi şi se mai rezolvă situaţia. Întreprinzătorii isteţi mai atrag fonduri de la Uniunea Europeană, mai fac ferme, abatoare, o canalizare într-o comună. Aici trebuie să ne concentrăm noi. Au alţii problemele astea cu ratingul."
Poreşedintele CEC mai afirmă că economia americană este prea puternică pentru a fi destabilizată de această scădere a ratingului şi nimeni nu are interesul să se prăbuşească cea mai mare economie a lumii. "Se vor găsi soluţii ca si acum trei ani, când Rezerva Federală a intervenit pentru calmarea pieţelor.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu