joi, 2 decembrie 2010

Ce Nu Stiai Despre Foame!!!

Fara mancare aproape ca ai putea supravietui, insa fara dulciuri, nici nu te gandesti! Si totusi, de ce ni se face foame? Cum putem cunoaste semnele foamei adevarate? Si cum ii putem rezista? Citeste in continuare si vei afla mai multe.

Crezi ca ti-e foame?
Atunci cand glicogenul din ficat (substanta corespondenta amidonului din plante) scade sub o anumita valoare, in functie de marimea si greutatea ta, se declanseaza senzatia de foame. Acesta este un semnal care iti da de inteles ca organismul tau are nevoie de energie sau mancare. Si de obicei apare la trei-patru ore dupa ce ai mancat ultima data.

Chinurile foamei adevarate nu apar decat in 12-14 ore de la ultima masa. Majoritatea oamenilor interpreteaza gresit gazele si sucurile ce se misca in stomac luandu-le drept senzatie de foame. Ele insa nu au nici o legatura cu foamea.

Foamea este necesara
Senzatia de foame apare pentru a declansa un raspuns. Oamenii sunt tot un soi de animale, iar toate animalele trebuie sa manance. Nevoia de mancare devine tot mai puternica pe masura ce traiesti fara sa fi consumat nimic, dupa care incepi sa devii slabita. Cu toate acestea, avem un mare instinct de supravietuire.

Daca oamenii ar putea ignora senzatia de foame, ei nu ar mai fi motivati sa caute mancare pentru a-si mentine organismul in viata. Dar nu vei putea depasi niciodata nevoia de mancare doar prin vointa. Este imposibil din cauza constructiei organismului. In schimb, ai putea sa te concentrezi asupra gestionarii senzatiei de foame ca parte a planului tau de slabit.

Dieta permanenta
Principala provocare pentru persoanele care urmeaza o dieta cu un continut caloric redus este sa-si gestioneze foamea. Cel mai usor mod de a evita abaterea de la dieta este evitarea instalarii premature a senzatiei de foame. Acorda atentie corpului tau si tine un jurnal pentru o saptamana in care iti notezi zilnic ce mananci si ce bei atunci cand apare foamea.

Pentru primele sase saptamani ale dietei, mananca patru pana la sase mese mici in loc de trei mese mari. Consuma ceva la fiecare patru ore: un fruct, o leguma sau una din mesele mici de care vorbeam. Organismul tau nu va putea face diferenta, iar tu nu te vei mai simti flamanda si vei putea sa-ti pastrezi energia la un nivel constant.

Cand sa mergi la doctor
Foamea persistenta, mai ales dupa ce tocmai ai mancat, poate fi un semn al unor grave probleme de sanatate si trebuie sa consulti un doctor. Afectiunile posibile includ o glanda tiroida super-activa, probleme digestive si probleme hepatice. Acelasi lucru este valabil si pentru absenta completa a senzatiei de foame.

De multe ori ne pierdem apetitul cand ne luptam cu o raceala sau gripa, dar pierderea poftei de mancare recurenta este o problema importanta si nu trebuie ignorata.

Fara satisfactie
Foamea pentru un anumit produs alimentar este, de obicei, un semn de dorinta si nu de foame adevarata. Acest lucru este valabil indeosebi in cazul in care simti pofta pentru ceva dulce sau un aliment gras. Daca foamea ta nu poate fi satisfacuta cu un regim echilibrat, inseamna ca nu ti-e foame cu adevarat.

Foamea condusa de emotii se simte la fel precum foamea adevarata, dar este mai specifica. Pastreaza-ti un jurnal pentru a vedea cum te descurci in fiecare zi cu presiunile si stresul din viata ta. O data ce ai identificat ce iti declanseaza mancatul emotional, inlocuieste vechiul obicei cu unul nou. Cum ar fi sa-ti suni o prietena si sa stati la povesti in loc sa mananci tot felul de snacksuri.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu