Preşedintele Traian Băsescu "ştie", dar păstrează tăcerea. În interviul de luni seară de la postul public de televiziune şeful statului a declarat că a convenit deja cu premierul numele viitorului ministru al fondurilor UE. Ministerul va fi înfiinaţat imediat după întoarcerea Palmentului din vacanţă pentru că Legislativul trebuie să-şi dea acordul asupra schimbării structurii Executivului. Premierul Emil Boc nu-şi pune problema majorităţii parlamentare ce trebuie să o întrunească tabăra guvernamentală pentru schimbarea configuraţiei Guvernului - a spus-o astăzi -, dar nu dă nici el numele viitorului ministru.
Iar preşedintele anunţă profilul celui pe care l-a ales deja: un om credibil la Bruxelles.
Situaţia seamănă cu cea de la finele lui 2006 când România căuta un candidat pentru fotoliul de comisar eruopean, primul din partea României. Şi atunci fostul premier Călin Popescu-Tăriceanu "ştia" cine va fi viitorul comisar cu mult înainte de a-i face public numele. După ce l-a anunţat, Varujan Vosganian nu a rezistat în poziţia de candidat la fotoliul de comisar decât câteva zile şi a fost retras la cererea lui şefului Comisiei Europene Durao Barroso cu largul concurs al preşedintelui Traian Băsescu care s-a opus acestei numiri. Aşa a ajuns Leonard Orban comisar european, primul din partea României.
Câţi oameni din anturajul premierului şi al preşedintelui sunt "credibili" la Bruxelles?
Unul este deja comisar european - Dacian Cioloş. Un altul, Mihai Dumitru, s-a întors la Comisia Europeană după ce acum aproape un an a fost schimbat din poziţia de ministru al agriculturii. Şi încă unul este acum consilier prezidenţial după ce a fost comisar european, Leonard Orban. Mai sunt şi alţii bine văzuţi la Bruxelles şi cu profil tehnocratic? Sigur: fostul negociator - şef (PSD) Vasile Puşcaş căruia, la momentul preluării guvernării, în 2005, Băsescu i-a făcut oferta de a rămâne în Guvern. Cu timpul, Puşcaş s-a îndepărtat de PSD, este acum profesor la Cluj şi consilieză Banca Transilvania în atragerea de fonduri europene. Numele fostului ministru al muncii Marian Sârbu a fost şi el vehiculat în această galerie, dar nimeni nu s-a referit la experianţa sa pe această zonă pentru că ea nu este extrem de solidă.
De mulţi ani "tehnica" partidelor la guvernare este de a pune lumea în faţa faptului împlinit, fără dezbateri publice - fie că este vorba despre o numire, o restructurare, tăieri de salariii sau majorări de TVA.
Dar în spatele tăcerii se pot ascunde şi indecizii. Spui că ştii, dar nu spui, când de fapt nu spui pentru că nu ştii nimic.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu