miercuri, 27 iulie 2011

Statul perseverează cu privatizările

Statul continuă planurile de privatizare în domeniul energiei şi cel al transportului, prin vânzarea pachetelor de acţiuni la mai multe companii, este una din concluziile la care au ajuns ieri oficialii Ministerului Economiei şi ai Ministerului Transporturilor, în cadrul discuţiilor cu delegaţia Fondului Monetar Internaţional (FMI).

Pe listă se află Hidroelectrica şi Nuclearelectrica, pentru care se doreşte majorarea cu 10% a capitalurilor prin ofertă publică primară, fără a se preciza însă data de lansare a ofertelor. De asemenea, statul intenţionează să vândă şi câte 15% din acţiunile Transelectrica şi Transgaz, iar oferta publică secundară este programată până la sfârşitul acestui an. Tot 15% din acţiuni vor fi scoase la vânzare şi în cazul Romgaz, prin listarea la Bursa de Valori Bucureşti.

Oficialii Ministerului Economiei au anunţat că vor relua vânzarea a 9,84% din capitalul OMV Petrom, la începutul anului viitor, după ce operaţiunea derulată în această lună a fost un eşec. Despre privatizări s-a discutat, printre altele, şi la Ministerul Transporturilor. Anca Boagiu, ministrul Transporturilor, a anunţat că actele normative pentru vânzarea a 20% din acţiunile CFR Marfă şi Tarom sunt deja pregătite.

Rămâne însă problema pierderilor şi a datoriilor companiilor din subordine, monitorizate de Fond. Numai CFR are de plătit aproximativ 450 de milioane de euro către distribuitorii de energie, din care 187 de milioane de euro către Enel.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu