duminică, 7 august 2011

Reducerea ratingului SUA are semnificatii simbolice, dar puţine implicatii financiare clare

Decizia Standard & Poor’s de a reduce ratingul SUA de la nivelul maxim, "AAA", pentru prima data în istorie este încărcată cu semnificaţii simbolice, dar aduce puţine implicaţii financiare clare, scrie The New York Times (NYT).

S&P a redus vineri seara ratingul de top al SUA cu o treaptă, la "AA+". Agenţia notează, într-un comunicat, că "distanţa dintre partidele politice din SUA" a redus încrederea în capacitatea guvernului de administra finanţele publice.



"Decizia reflectă opinia noastră că eficacitatea, stabilitatea şi predictibilitatea procesului decizional din SUA şi ale instituţiilor politice au slăbit într-o perioadă fiscală şi economică dificilă", arată S&P.



Administraţia Obama a reacţionat cu indignare, notând că S&P a făcut o greşeală matematică semnificativă, supraevaluând datoria federală cu circa 2.000 miliarde de dolari.



"O judecată bazată pe o eroare de 2.000 de miliarde de dolari vorbeşte de la sine", a declarat un reprezentant al Trezoreriei SUA.



Reducerea ratingului ar putea determina investitorii să ceară dobânzi mai mari de la guvernul american şi alte entităţi din SUA care caută împrumuturi, crescând costurile de credit pentru autorităţi, companii şi populaţie.



Mulţi analişti au arătat însă că impactul deciziei ar putea fi unul modest, parţial şi pentru că celelalte două mari agenţii de rating, Moody’s şi Fitch, au decis să nu reducă, cel puţin momentan, ratingul guvernului american.



Anunţul S&P a venit după închiderea pieţelor financiare înainte de weekend şi nu pare că au avut loc turbulenţe majore în urma evenimentului, notează NYT.



Un reprezentant al Rezervei Federale a declarat că decizia nu va afecta capacitatea băncilor de a se împrumuta cu titluri de trezorerie drept colateral, comentariu care ar putea da tonul, luni, la reacţia pieţelor.



S&P a pregătit anterior investitorii pentru reducerea ratingului SUA, prin mai multe avertismente transmise în acest an privind divergenţele de pe scena politică pe problema plafonului datoriei de stat şi adoptării unui plan pe termen lung de reducere a deficitului bugetar cu cel puţin 4.000 miliarde de dolari în următorii 10 ani.



Agenţia a notificat vineri Trezoreria că intenţionează să reducă ratingul SUA dupa închiderea pieţelor, transmiţând ministerului anunţul în avans, conform procedurilor normale într-o astfel de situaţie.



Un oficial al Trezoreriei a observat eroarea de 2.000 de miliarde de dolari în mai puţin de o oră, potrivit unei surse oficiale. Apoi, Trezoreria a explicat S&P această problemă, iar după circa o oră agenţia a admis eroarea, dar nu a indicat ce urmează să facă, a continuat sursa. După câteva ore, S&P a transmis un comunicat revizuit, incluzând cifrele corectate fără a modifica decizia de rating.



Într-un comunicat transmis ulterior, Standard & Poor’s arată că diferenţa poate fi atribuită modificării unor estimări din metodologie, dar nu afectează cu nimic decizia de rating.



Agenţiile de rating încearcă să-şi recâştige credibilitatea după erori care au contribuit la declanşarea crizei financiare mondiale.



O comisie din Congresul SUA a calificat agenţiile drept "rotiţe esenţiale în mecanismul distrugerii financiare", acuzând metodele de evaluare exagerat de optimiste, care le-au determinat să acorde ratinguri de top unor instrumente financiare complexe, bazate pe pachete de credite ipotecare, care s-au prăbuşit ulterior declanşând criza.



Investitorii consideră că titlurile de Trezorerie emise de SUA sunt printre cele mai sigure investiţii din lume. Randamentele titlurilor au crescut înainte de acordul de marţi din Congres, din cauza temerilor privind default-ul şi reducerea ratingului, dar au scăzut puternic după adoptarea legislaţiei. Pieţele au vărsat sume uriaşe de bani pe piaţa titlurilor de Trezorerie americane, încercând să se adăpostească de căderea abruptă a burselor şi de criza datoriilor de stat din Europa.



Vineri însă preţul titlurilor de Trezorerie pe piaţa secundară a scăzut puternic în urma unor vânzări masive, iar randamentele au crescut.



Statele Unite şi-au păstrat ratingul de top timp de 70 de ani. S&P a atribuit pentru prima data SUA ratingul AAA în 1941. Ratingul a fost susţinut în mare măsura şi de rolul dolarului ca principală monedă de rezerva valutară la nivel mondial.



"Ceea ce s-a schimbat este blocajul politic", spune şeful diviziei de ratingul de ţară a S&P, David Beers.



Experţii consideră că urmările deciziei vor fi modeste.



Guvernul SUA plăteşte 250 miliarde de dolari pe an ca dobânzi la datoria de stat, deci chiar şi o creştere modestă a ratelor ar putea umfla aceste costuri cu zeci de miliarde de dolari.



În plus, S&P ar putea reduce ratingurile altor entităţi sprijinite de guvern, precum creditorii ipotecari Fannie Mae şi Freddie Mac, crescând dobânzile pentru împrumuturile populaţiei.


Totuşi, pentru că titlurile de Trezorerie au fost considerate întotdeauna active perfect sigure, multe reguli care interzic instituţiilor financiare să investească în instrumente riscante sunt scrise ca şi cum posibilitatea unui rating sub "AAA" al obligaţiunilor guvernamentale americane este inexistentă.


Spre exemplu, reglementările din sectorul bancar acordă un statut special titlurilor de Trezorerie, care nu depinde de ratingul acestora.



În plus, reducerea ratingului titlurilor pe termen lung nu afectează împrumuturile pe termen scurt ale SUA, una dintre principalele investiţii ale fondurilor mutuale.

Rezerva Federală a reconfirmat acest statut în îndrumările transmise vineri noapte băncilor.


Unele fonduri de investiţii tratează de asemenea titlurile de Trezorerie drept o categorie separată de active, pentru a nu fi nevoite să le vândă dacă pierd ratingul "AAA".

Cu alte cuvinte, aproape nimeni nu se va simţi descurajat de la a investi in titlurile emise de guvernul federal american, conchide NYT.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu