duminică, 9 mai 2010

Aeroporturile. Stiati ca…?

termenul de”aeroport” (airport in orginal, in engleza) a fost folosit pentru prima data intr-un articol din The New York Times? Autorul lui, pilotul si inventatorul Alberto Santos-Dumont, l-a rostit in cadrul unui interviu pentru renumitul ziar in timpul unei vizite in New York. Articolul original de NYT poate fi citit .

cea mai lunga pista din lume este situata in Tibet si apartine aeroprtului situat la cea mai inalta altitudine din lume? Pista, care deserveste aeroportul Qamdo Bangda din Tibet, are o dimensiune de 5,5 kilometri si este atat de lunga intrucat la acea altitudine (4,334 metri) avioanele au nevoie de mai mult spatiu pentru decolare si aterizare datorita aerului rarefiat.

aeroprtul Ulyanovsk Vostochny din Rusia detine cea mai lata pista din lumea? Aceasta are o latime de 105 metri si este a doua cea mai lunga din lume.

in lume exista 43,867 de aeroporturi? Aceasta cifra este prezentata in raportul CIA pentru anul 2009. SUA detin pste o treime din numarul total de aeroporturi ale lumii, adica 15,095. Pe locl doi se situeaza Brazilia cu 4,000 de aeroporturi, cu peste 600 mai mult decat intreaga Uniune Europeana cu doar 3,391.

cel mai vechi aeroport comercial inca functional din lume este cel din Sydeny? Aeroportul australian si-a inceput activitatea in ianuarie 1920. Cel mai vechi aeroport inca functional din Europa este Schiphol din Amsterdam, Olanda, primul avion comercial decoland de aici in decembrie 1920 dupa ce inainte fusese un aeroport exclusiv pentru uz militar.

desi majoritatea aeroporturilor poarta numele orasului pe care il deservesc, de obicei cel mai mare oras apropiat, sau al unor personalitati din industria aeronautica, unele aeroporturi poarta nume de cantareti, fotbalisti sau clerici? De exemplu, aeroportul din Liverpool se numeste John Lennon (cantaret, trupa Beatles), cel din Belfast se numeste George Best (fotbalist) iar cel din Teheran se numeste Imam Khomeini (liderul Revolutiei Islamice din Iran).

orasul Vancouver din Canada este deservit de cel mai mare numar de aeroporturi? Nu mai putin de 7 aeroporturi, din care cel mai departat este situat la 59 de kilometri de oras, deservesc acest oras din Columbia Britanica. Cate 5 aeroporturi deservesc orasele New York si, respectiv, Los Angeles, din SUA, in timp ce in Europa orasul Londra are 4 aeroporturi in apropiere.

cel mai aglomerat aeroport din lume, dupa numarul de pasageri traficati anual, este cel din Atlanta? Peste 89 de milioane de pasageri (89,379,287 mai exact) au calatorit in 2009 prin acest aeroport, conform CIA World Factbook. Cel mai aglomerat aeroport din Europa este Heathrow din Londra.

aeroportul londoez Heathrow este cel mai mare din lume din punct de vedere al traficului international de pasageri? Desi ca numar total de pasageri se situeaza dupa cele doua aeroporturi americane din Atlanta si Chicago, Heathrow este punctul de trecere principal pentru traficul international.

Henri Coanda din Bucuresti-Otopeni este al 79-lea in topul celor mai mari aeroporturi din Europa din punct de vedere al traficului de pasageri? Aproximativ 4.5 milioane de calatori au decolat/aterizat de pe Otopeni in 2009, cu 10% mai putin decat in anul precedent. Spre comparatie, aeroportul din Budapeste este pe locul 45 iar cel din Sofia pe locul 99.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu