luni, 24 mai 2010

Cele mai bizare fobii ale oamenilor!

1. Automatonophobia

Automatonophobia reprezintă o fobie faţă de statui de ceară sau ventriloci (comedianţii care folosesc păpuşi ca în fotografie şi îşi mişcă doar gura).

2. Cathisophobia

Cathisophobia este teama de a te aşeza. Această fobie îşi are rădăcinile în anumite pedepse în care oamenii fuseseră forţaţi să se aşeze pe obiecte ascuţite sau alte pedepse date la şcoală.

3. Arachibutyrophobia

Această fobie reprezintă – atenţie – teroarea de a-ţi rămâne unt de arahide lipit pe cerul gurii. Desigur că persoanele care suferă de această fobie nu cumpără unt de arahide, însă chiar şi aflaţi în prezenţa acestuia, tind să aibă crize sau atacuri de panică.

4. Pentheraphobia

Soacră, soacră, poamă acră. Pentheraphobia este teama de soacre şi este probabil cea mai comună dintre fobii, având în vedere că este o temă folosită şi în filme. Această fobie poate duce uneori la divorţuri.

5. Demonophobia

Probabil toţi copiii suferă la un moment dat de teama de monştri, demoni sau alte forţe supranaturale malefice. Însă unele persoane se tem şi să vorbească despre acest lucru sau să urmărească filme, să nu mai zicem de plimbările de unii singuri seara.

6. Eisoptrophobia

Eisoptrophobia este teama de oglinzi, de a-ţi privi reflecţia în ele. Simbolic, aceasta constă în frica de a fi pus faţă în faţă cu lumea spirituală din spatele oglinzii şi chiar dacă persoanele “bolnave” îşi dau seama că spaima lor este nejustificată, ele tot au această superstiţie.

7. Deipnophobia

Dacă îţi creşte pulsul la gândul că trebuie să porţi o conversaţie la masă, atunci suferi de deipnophobie. De aceea ele evită pe cât posibil ieşirile la restaurant sau orice masă luată cu familia şi prietenii.

8. Pediophobia

Pediophobia constă într-o frică iraţională faţă de orice fel de păpuşi, înspăimântătoare sau nu, manechinele din magazine sau roboţi. Freud spunea că oamenii afectaţi se tem că păpuşile ar prinde viaţă.

9. Mageirocophobia

Aceasta înseamnă teama de gătit. Termenul vine de la grecescul “mageirokos” care reprezintă o persoană talentată în arta culinară. Mageirocophobia poate duce la foamete, dacă o persoană locuieşte singură sau n-are bani pentru restaurante : ) Persoanele în cauză se simt foarte intimidate de cele care gătesc bine şi se consideră că tocmai acest fapt este cel care a stârnit fobia.

10. Agyraphobia

Oamenii care suferă de agyraphobie se tem să traverseze străzi sau şosele largi, fapt care le face dificil traiul la oraş. Această fobie n-are legătură cu teama de maşini.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu