duminică, 9 mai 2010

Condimente. Stiati ca…?

sofranul este cel mai scump condiment din lume? Pretul unui kilogram de sofran este de aproximativ 4000 de dolari, insa poate creste in functie de calitate. Totusi, fiind un condiment foarte puternic, cantitatea mica de sofran care trebuie folosita pentru gatit compenseaza pretul.

condimentele au stat la baza primelor forme de comert? Piperul si scortisoara au fost initial condimentele cele mai comercializate in Orientul Mijlociu, chiar de acum 4000 de ani.

ghimbirul, scortiosoara, piperul negru sau cuisoarele era considerate produse de lux in Europa Evului Mediu? Fiind importate tocmai din locuri indepartate, ca Asia si Africa, costurile erau foarte mari si de aici caracterul exclusivist al acestor condimente.

comertul cu condimentele a stat la baza prosperitatii unor state ca Venetia sau Portugalia, in perioada Evului Mediu? Venetia a detinut la inceput monopolul pe rutele de comert cu Orientul Mijlociu, fapt care a dus la o prosperitate remarcabila a acestui mic stat in acea perioada. Controlul asupra rutelor de comert cu condimente a fost si motivul principal al celebrei expeditii a lui Vasco da Gama din 1499.

conform unui grup de cercetatori de la Universitatea Cornell, motivul pentru care oamenii au inceput sa gateasca mancaruri condimentate si picante este acela de a se proteja in fata microbilor, bacteriilor sau ciupercilor pe care alimentele le pot dezvolta mai ales in tarile cu climat calduros? Astfel se explica si de ce popoarele care locuiesc in zone foarte calde ale planetei (Mexic, India, Orientul Mijlociu etc) obisnuiesc sa manance mai picant decat europenii.

exista standarde de certificare (ISO) si pentru condimente? Astfel, standardul ISO 959-1 cuprinde normele de certificare pentru piperul negru in timp ce ISO 959-2 face referire la norme similare dar aplicate piperului alb.

conform celor mai recente date ONU, cel mai mare producator mondial de condimente este India? Aceasta tara este responsabila pentr producerea a 1600 000 tone de condimente, adica 86% din totalul mondial. La mare distanta urmeaza China, cu 4%, si Bangladesh cu 3 %.

Compania Olandeza a Indiilor de Est (VOC), creata pentru comertul cu condimente, este prima corporatie multinationala din lume si prima companie care a emis actiuni? In perioada anilor 1700, VOC detinea suprematia absoluta in comertul cu condimente, cu mult in fata urmatoarei rivale (Compania Britanica a Indiilor de Est).

in zilele noastre, piperul este cel mai tranzactionat condiment la nivel mondial? Circa 20% (in 2002) din comertul mondial cu acest tip de produse este reprezentat de piper, iar Vietnam-ul este cel mai mare exportator al acestui condiment detinand 34% din piata in 2008.

cel mai mare producator mondial de sare este Statele Unite? In topul producatorilor urmeaza China, Germania si India. Consumul de sare in USA a crescut cu 50% in anii ultimii 20 de ani de la putin peste 10 grame la mijlocul anilor 80 la, peste 15 grame pe zi in ultimii ani.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu